De basis komt vanbinnen

Mijn intuïtie is het vlammetje, mijn brein de motor binnen mijn werk.

Zo werkt dat voor mij: Ik heb een intuïtief plan. Dat staat op papier. Ik voel de waarde ervan en de kracht. Maar zolang het daar staat, op dat papiertje in mijn notitieboekje op mijn nachtkastje, is het nog niet van waarde en kunnen anderen de kracht ervan ook niet voelen. Werk aan de winkel dus voor mijn brein. Fase twee is aangebroken.

Schrijven aan het plan of verhaal gaat nog steeds intuïtief. Ik schrijf en schrijf en schrijf, en dan ga ik het lezen. Wat ik in eerst instantie heb geschreven is soms een flard van iets dat uitgroeit tot een hoofdstuk. Maar vaak is het achtergrondinformatie voor mijzelf. In het geval van Sil en Andante, het manuscript dat ik net af heb, gaf het antwoord op bijvoorbeeld: Wie is Sil? Wat vind ze leuk? En waarom woont Andante onder de grond? Hoe zit het met de plaatjes in Sils hoofd? Gebruikt ze die ook nog ergens voor of is ze gewoon een dromer? En Andante? Waarom heet hij eigenlijk Andante? Is hij zoals zijn naam doet vermoeden muzikaal? En rustig?

De informatie die ik intuïtief opschrijf, komt vaak niet eens letterlijk in het boek. Het zijn bouwstenen. Het is mijn basismateriaal waarmee ik werk. Om te vormen, te kneden, soms te rammen en dan weer te plukken. En oh, wat houd ik daarvan.


De informatie die ik intuïtief opschrijf, komt vaak niet eens letterlijk in het boek. Het zijn bouwstenen.

Want een verhaal begint niet zomaar. Het intuïtieve plan op papier, die flard, die titel in mijn opschrijfboekje moet uitgroeien tot dat wat het in essentie al is. Het mag uitgroeien tot een écht goed verhaal. Waarin met hart en hoofd is samengewerkt.

Een verhaal moet kloppen, van alle kanten. Het moet spannend zijn, en logisch. Het moet raken op verschillende lagen. Het moet technisch en taalkundig kloppen. En bovenal moet het leuk zijn. Want een boek lees je vooral voor de lol natuurlijk.

De basis van wat ik maak, komt altijd vanbinnen. De rest creëer ik eromheen met mijn brein. Mijn gedachten, mijn vrije wil en mijn creativiteit. Gelukkig heb ik daar ook een berg van. Een gouden berg.

Zin in meer lezen over mijn weg? Lees ook mijn eerste blog over dit onderwerp. Volgende week een nieuwe blog over intuïtief leven en werken. Kijk ook eens via #intuïtief leven en #intuïtief werken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.